Ta wersja tego dania zdecydowania mi przypasowała.
W Polsce nazywamy danie Strogonov czemu? nie wiem a danie pochodzi z kuchni rosyjskiej.
Danie jest bardzo smakowite, delikatne i wyraziste zarazem.
Z bagietką smakuje wybornie a z ziemniakami jest wspaniałe.
Zachęcam do wypróbowania.
Boeuf Stroganow.
- 600 g mięsa wołowego - polędwicy, rostbefu lub z pierwszej krzyżowej - miałam polędwicę
- 300 g małych pieczarek
- 500 ml bulionu wołowego
- 80 ml białego wytrawnego wina
- 4 ogórki kiszone
- 1 duża cebula
- 4 łyżki gęstej śmietany 22%
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- Mięso pokroiłam w paski.
- Pieczarki pokroiłam w plastry i podsmażyłam na maśle klarowanym, odstawiłam.
- Ogórki kiszone starłam na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę posiekałam i podsmażyłam na maśle klarowanym na drugiej patelni, zdjęłam z patelni, odstawiłam.
- Na patelni gdzie podsmażałam cebulę podsmażyłam teraz kawałki mięsa aż zrumieniły się ze wszystkich stron.
- Do mięsa dodałam podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę, wymieszałam.
- Po 30 sekundach wlałam wino a jak odparowało dodałam musztardę i wlałam bulion.
- Gotowałam 10 minut, jeśli będzie to inne mięso niż polędwica gotować należy tyle aby było miękkie.
- Jak mięso zmiękło dodałam pieczarki.
- Do garnuszka wlałam chochelkę wywaru z mięsa, wymieszałam ze śmietaną i z powrotem wlałam do mięsa.
- Zagotowałam, dodałam ogórki i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Podałam z ziemniakami w mundurkach.
Smacznego.
Inspiracja Ania Starmach
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Poznaniu woj. wielkopolskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.