Smak jego jest wyrazisty, lekko kwaskowy, ma chrupiącą skórkę i sprężysty miękisz.
Jest super na kanapki, polecam gorąco.
Użyłam tutaj mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej ale miałka pełnoziarnista też będzie ok. i białej.
Żytni chleb na zakwasie.
- 230 g zakwasu żytniego z lodówki
- 100 g mąki żytniej pełnooziarnistej grubo mielonej T 2000
- 300 g mąki żytniej T 720
- 15 g soli
- 280 g wody
- złoty len do posypania
- oliwa czosnkowa do spryskania wierzchu
- Keksówkę wysmarowałam masłem, wysypałam mąką.
- Do miski wlałam wodę, dodałam zakwas, sól, wymieszałam.
- Teraz dodałam obie mąki i wymieszałam do połączenia składników, nie potrzeba dłużej.
- Przełożyłam ciasto do keksówki, wyrównałam wierzch.
- Formę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na 5 - 6 godzin do wyrastania.
- Jeśli Wasz zakwas jest słaby chleb może wyrastać dłużej, nie przejmujcie się.
- Niech rośnie do wysokości foremki.
- Po tym czasie spryskałam wierzch chleba oliwą czosnkową, posypałam złotym lnem.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 55 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Makowe łąki |
2 komentarze
Wyszedł pyszny. Jadłam go rano na śniadanie z masłem orzechowym i dżemem. Niebo w gębie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakował, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.