poniedziałek, 27 września 2021

Schab po chińsku z ryżem

Ten szybki i prosty przepis przyda się każdemu kto lubi danie kuchni chińskiej.
Szybko i zdrowo przyszykujemy pyszne danie.
Zapraszam do kuchni.
Schab z ryżem.

Składniki:
  • olej ryżowy do smażenia
  • 5 plastrów schabu bez kości
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta chili bez pestek
  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok z 1 limonki
  • 1/4 świeżego ananasa
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki posiekanej kolendry
  • 280 g kiełków fasoli mung - 1 puszka
  • 225 g pędów bambusa
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 szklanka ryżu sypkiego

Przygotowanie dania:
  • Schab pokroiłam w paski, zalałam sosem ostrygowym i odstawiłam na 30 minut do zamarynowania.
  • Imbir pokroiłam w paseczki, tak samo paprykę.
  • Otarłam skórkę z wyszorowanej limonki i wycisnęłam z niej sok.
  • Ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę.
  • Posiekałam czosnek oraz chili i szalotkę.
  • Osączyłam pędy bambusa i kiełki fasoli bo miałam je z puszki.
  • Na patelni/woku smażyłam po kolei: mięso wraz z sosem z marynaty.
  • Potem mięso zdjęłam i smażyłam imbir, chili, czosnek i szalotkę przez 1 minutę.
  • Dodałam paprykę, ananasa, kiełki oraz pędy, smażyłam 2 minuty.
  • Dodałam podsmażone mięso, smażyłam 3 minuty, ciągle mieszając.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i sokiem z limonki.
  • Ryż zalałam 1,5 szklanki wody, gotowałam 15 minut, posoliłam.
  • Podałam schab na ryżu posypany posiekaną kolendrą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Lato

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger