Ten szybki i prosty przepis przyda się każdemu kto lubi danie kuchni chińskiej.
Szybko i zdrowo przyszykujemy pyszne danie.
Zapraszam do kuchni.
Schab z ryżem.
- olej ryżowy do smażenia
- 5 plastrów schabu bez kości
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta chili bez pestek
- skórka otarta z 1 limonki
- sok z 1 limonki
- 1/4 świeżego ananasa
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżki posiekanej kolendry
- 280 g kiełków fasoli mung - 1 puszka
- 225 g pędów bambusa
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 szklanka ryżu sypkiego
- Schab pokroiłam w paski, zalałam sosem ostrygowym i odstawiłam na 30 minut do zamarynowania.
- Imbir pokroiłam w paseczki, tak samo paprykę.
- Otarłam skórkę z wyszorowanej limonki i wycisnęłam z niej sok.
- Ananasa obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Posiekałam czosnek oraz chili i szalotkę.
- Osączyłam pędy bambusa i kiełki fasoli bo miałam je z puszki.
- Na patelni/woku smażyłam po kolei: mięso wraz z sosem z marynaty.
- Potem mięso zdjęłam i smażyłam imbir, chili, czosnek i szalotkę przez 1 minutę.
- Dodałam paprykę, ananasa, kiełki oraz pędy, smażyłam 2 minuty.
- Dodałam podsmażone mięso, smażyłam 3 minuty, ciągle mieszając.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i sokiem z limonki.
- Ryż zalałam 1,5 szklanki wody, gotowałam 15 minut, posoliłam.
- Podałam schab na ryżu posypany posiekaną kolendrą.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Lato |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.