Połączenie składników ostrych ze słodyczą owoców to idealny sposób na letnią sałatkę.
Ta moja dzisiejsza to petarda smaków i aromatów.
Kwaskowość malin, słodycz melona, ostrość rukoli i do tego kremowy pstrąg, nic więcej nie trzeba.
Zachęcam do spróbowania takiego połączenia bo warto.
Sałatka z rukoli, pstrąga, malin i melona.
- 2 szalotki
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy
- 50 g rukoli
- garść malin
- kulki z 1/2 melona miodowego
- 2 filety ze skórą po 200 g pstrąga
- sól morska
- pieprz czarny
- oliwa do smażenia
- olej winogronowy do skropienia
- garść kolendry
- Najpierw zamarynowałam szalotki.
- Pokroiłam je w cieniutkie plasterki, wymieszałam z sokiem z cytryny i syropem z agawy i odstawiłam na 60 minut aby zmiękły.
- Pstrąga posoliłam i oprószyłam pieprzem od strony bez skóry.
- Usmażyłam pstrąga na oliwie z obu stron po 2 - 3 minuty.
- Rukolę wymieszałam z osączoną z marynaty cebulką, ułożyłam na talerzu.
- Łyżeczką lub przyrządem do robienia kulek zrobiłam kuleczki z melona.
- Na wierzchu, na rukoli ułożyłam maliny, kulki z melona, położyłam usmażonego pstrąga.
- Posypałam całość listkami kolendry i skropiłam olejem.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.