Tarta petarda, słodka, kremowa na kruchym, bardzo kruchym spodzie.
Jest idealna do kawy, herbaty, czystka czy kubka kakao.
Z lodami będzie znakomita.
Polecam zatem bo pracy przy niej mało a efekt znakomity.
Tarta z figami.
Ciasto kruche:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej T 650
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 125 g zimnego masła w kawałkach
- 3 łyżki lodowatej wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki pszennej T 650
- 500 g świeżych fig
- trochę cukru trzcinowego do posypania po wierzchu
- 2 czubate łyżki miodu z mniszka
- Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniotłam w zwartą kulę.
- Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
- Figi pokroiłam na cząstki.
- Schłodzone ciasto rozwałkowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia na placek wielkości ok. 30 cm średnicy.
- Przeniosłam papier na blaszkę.
- Na wierzchu posypałam placek mieszanką mąki i cukru, zostawiając wolny brzeg ok. 4 - 5 cm.
- Na cukrze ułożyłam ściśle cząstki figowe i brzeg ciasta zawinęłam na figi, lekko je dociskając do fig.
- Wierzch posypałam odrobiną cukru.
- Piekłam galette w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut, tak aby wierzch się zrumienił.
- Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu polałam tartę miodem z mniszka lekarskiego, wcześniej podgrzanego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.