Miałam trochę mąki samorosnącej, którą musiałam wykorzystać i niedużo twarogu, tak je oto zagospodarowałam.
Jeśli nie posiadacie mąki samorosnącej wystarczy dodać zwykłą pszenną i łyżeczkę proszku do pieczenia.
Polecam gorąco na śniadanie czy deser.
Placuszki serowe.
- 8 pełnych łyżek mąki samorosnącej lub pszenna + 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 250 g twarogu półtłustego
- szczypta soli
- szczypta ziaren wanilii
- 1 łyżka ksylitolu
- 1/2 szklanki mleka
- olej do smażenia
Do podania:
- dżem z gorzkich pomarańczy
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Żółtka zmiksowałam z ksylitolem, dodałam mleko i twaróg, wanilię i ponownie zmiksowałam.
- Na koniec dodałam mąkę i ponownie zmiksowałam.
- Pianę z białek dodawałam na trzy razy, lekko mieszając ją z masą.
- Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką nieduże porcje masy.
- Smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z dżemem z gorzkiej pomarańczy.
Przepis własny.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.