czwartek, 9 września 2021

Placki ziemniaczane z łososiem i sosem koperkowym

Placków ziemniaczanym najróżniejszych na blogu sporo, bo i z amarantusem i z kapustą kiszoną i bez mąki a dziś zapraszam na mega pyszne placki z łososiem.
Do szczęścia potrzebny jest jeszcze sos koperkowy i posiłek gotowy.
Placki z łososiem.

Składniki:
Placki:
  • 800 g ziemniaków
  • 1 cebulka
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 jajo
  • 3 łyżki czubate mąki żytniej pełnoziarnistej
Sos koperkowy:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • sól morska
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
  • 125 g wędzonego łososia

Przygotowanie placków:
  • Obrałam ziemniaki, połowę starłam na tarce o drobnych oczkach a drugą połowę na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
  • Na tarce o drobnych oczkach starłam cebulkę.
  • Dodałam do ziemniaków z cebulką jajo, mąkę, sól i pierz, wymieszałam.
  • Na patelni na rozgrzanym oleju smażyłam placki z obu stron na złoty kolor, osączałam je na ręczniku papierowym.
Przygotowanie sosu:
  • Posiekałam koperek, dodałam go do jogurtu greckiego.
  • Dodałam także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i wymieszałam.
Przygotowanie dania:
  • Na każdym placku ułożyłam łyżkę sosu a na nim kawałki wędzonego łososia i koperek.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Pałac z fortepianem w Bratoszewicach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger