Tym razem włożyłam go do zapiekanki i to był wspaniały pomysł.
Zapiekanka jest delikatna, pachnąca i pyszna.
Polecam gorąco.
Zapiekanka z halibutem.
- 200 g wędzonego halibuta
- 200 g makaronu szpinakowego
- 100 g ostrego dojrzewającego sera
- 250 ml śmietany 30 %
- 100 ml mleka
- 3 jaja L
- sól morska
- dużo pieprzu świeżo mielonego
- duży pomidor
- oliwa czosnkowa do spryskania
- oregano - świeże listki
- Ugotowałam makaron szpinakowy w osolonej wodzie al'dente, odcedziłam.
- Obrałam rybę ze skóry i ości.
- Starłam na grubych oczkach tarki ser.
- Pomidora pokroiłam w plastry.
- Mleko wymieszałam ze śmietanką i jajami.
- Doprawiłam do smaku solą i dużą ilością pieprzu świeżo mielonego.
- Formę spryskałam oliwą czosnkową i na dnie ułożyłam makaron, równą warstwą.
- Na makaronie wylądowały plastry pomidora.
- Całość zalałam masą płynną: jaja + śmietanka + mleko z dodatkami.
- Teraz posypałam całość startym serem.
- Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół i zapiekałam przez 20 - 30 minut.
- Po upieczeniu posypałam świeżymi listkami oregano.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jeżówka purpurowa |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.