Danie jest aromatyczne, odżywcze, idealne na wrześniowe dni.
Ja tutaj użyłam francuskiego sera pleśniowego Fourme d’Ambert bo taki miałam, użyjcie jaki macie i lubicie.
Zachęcam do spróbowania.
Makaron z orzechami i gruszką.
- 200 g makaronu świderki
- 2 twarde gruszki
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżeczki miodu
- 80 g sera Fourme d’Ambert lub innego pleśniowego
- listki świeżego oregano
- 2 łyżki wody od gotowania makaronu
- Makaron ugotowałam al'dente, przy odcedzaniu pozostawiłam 2 łyżki wody z gotowania.
- Gruszki obrałam ze skórki i pokroiłam w ósemki.
- Na patelni rozgrzałam masło klarowane i podsmażałam gruszki aż zmiękły ale nie rozpadły się.
- Wrzuciłam na patelnię posiekane orzechy i smażyłam jeszcze minutę.
- Teraz dodałam miód i smażyłam aż gruszki się skarmelizowały, podlałam wodą z gotowania makaronu, posoliłam.
- Makaron wrzuciłam na patelnię, wymieszałam, przełożyłam na talerze.
- Posypałam pokruszonym serem, listkami oregano oraz świeżym pieprzem.
- Skropiłam olejem z suszonych pomidorów.
Przepis autorski.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.