Tutaj kiełbasa śląska, groszek cukrowy i makaron orzo robią całą robotę.
Makaron orzo to taki makaron, który wygląda jak ryż ale jest makaronem😁
Makaron ryżowy z kiełbasą.
- 250 makaronu orzo
- 1/2 średniej cukinii
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 3 laski kiełbasy śląskiej
- 150 g groszku cukrowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka czerwonego curry
- 1/2 szklanki wody spod gotowania makaronu
- garść świeżego majeranku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Makaron ugotowałam w osolonej wodzie al'dente.
- Odcedziłam ale zachowałam 1/2 szklanki wody z gotowania.
- Cukinię wraz ze skórką pokroiłam w słupki.
- Cebulę pokroiłam w piórka a czosnek w plastry.
- Kiełbasę pokroiłam w półplasterki.
- Umyłam groszek cukrowy.
- Chili pokroiłam w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzałam olej i masło klarowane, podsmażyłam cebulę, czosnek i chili.
- Jak cebula się zeszkliła dodałam cukinię i kiełbasę, czerwone curry, podsmażałam przez 5 minut.
- Teraz dodałam groszek cukrowy, wlałam wodę z gotowania makaronu i gotowałam pod przykryciem 5 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dodałam makaron, wymieszałam.
- Na talerzu posypałam listkami majeranku świeżego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rzeka Warta w Uniejowie woj. łódzkie |
2 komentarze
Jeszcze czegoś takiego nie jadłem. Dodaję do listy śniadaniowej :)
OdpowiedzUsuńBędzie pyszne śniadanie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.