Przepisów na leczo jest mnóstwo ale na to klasyczne węgierskie niestety mniej.
Dodajemy do lecza pieczarki, kiełbasę cukinię ale to nie jest klasyczne węgierskie leczo.
W klasycznym leczo mamy paprykę, kiełbasę, cebulę, koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy, smażymy wszystko na smalcu, koniec.
Zapraszam zatem na pyszne leczo.
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka smalcu
- 4 nieduże kiełbaski - ja miałam śląskie
- 4 duże pomidory
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka papryki wędzonej ostrej
- sól morska
- szczypta cukru trzcinowego
- Papryki obrałam i pokroiłam na duże kwadraty.
- Cebulę pokroiłam w piórka.
- Kiełbaski pokroiłam w talarki.
- Na smalcu podsmażyłam kiełbaski, potem dodałam cebulę i smażyłam aż się zeszkliła.
- Dodałam paprykę, smażyłam 5 minut.
- Potem dodałam pomidory pokrojone w kosteczkę, przecier pomidorowy i gotowałam 15 minut.
- Na koniec doprawiłam obiema paprykami, solą i cukrem.
- Podałam z grzankami z razowego pieczywa, można podać z bagietką.
Przepis kuchni węgierskiej.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Augustowie woj. podlaskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.