wtorek, 28 września 2021

Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

Mam dziś przepis na pyszną sałatkę wprost z Gruzji.
Jest pożywna, smakowita i przyciąga wzrok, który jak wiadomo zajada pierwszy.
Użyłam tutaj fasoli z puszki, natomiast jak ktoś chce można użyć suchej, namoczyć ją na noc i potem gotować ok. godziny aby zmiękła. 
Zaczynamy?
Sałatka po gruzińsku.

Składniki:
  • 400 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g cebuli
  • 1/2 łyżeczki kozieradki
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 30 ml oliwy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól morska 
  • pieprz do smaku

Przyrządzenie sałatki:
  • Na suchej patelni uprażyłam nasiona kopru włoskiego, kozieradki i ziarna kolendry aż zaczęły pachnieć.
  • Przesypałam je do moździerza i utłukłam.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na oliwie.
  • Gdy cebula się zrumieniła dodałam wszystkie przyprawy, osączoną i opłukaną fasolę.
  • Smażyłam 3 minuty.
  • Dodałam teraz ocet i miód, wymieszałam.
  • Na koniec wsypałam posiekane zioła, sól, pieprz, wymieszałam i od razu podałam.
Smacznego.
Przepis kuchni gruzińskiej.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Jeziorem Ślesińskim woj. wielkopolskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger