Mam dziś przepis na pyszną sałatkę wprost z Gruzji.
Jest pożywna, smakowita i przyciąga wzrok, który jak wiadomo zajada pierwszy.
Użyłam tutaj fasoli z puszki, natomiast jak ktoś chce można użyć suchej, namoczyć ją na noc i potem gotować ok. godziny aby zmiękła.
Zaczynamy?
Sałatka po gruzińsku.
- 400 g czerwonej fasoli z puszki
- 100 g cebuli
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 30 ml oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżeczki octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- sól morska
- pieprz do smaku
- Na suchej patelni uprażyłam nasiona kopru włoskiego, kozieradki i ziarna kolendry aż zaczęły pachnieć.
- Przesypałam je do moździerza i utłukłam.
- Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na oliwie.
- Gdy cebula się zrumieniła dodałam wszystkie przyprawy, osączoną i opłukaną fasolę.
- Smażyłam 3 minuty.
- Dodałam teraz ocet i miód, wymieszałam.
- Na koniec wsypałam posiekane zioła, sól, pieprz, wymieszałam i od razu podałam.
Przepis kuchni gruzińskiej.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Jeziorem Ślesińskim woj. wielkopolskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.