Jak zrobić najprostszy chleb na zakwasie? żeby był dobry, smaczny, z chrupiącą skórką i sprężystym miąższem?
Warto przygotować mąki żytnie razową i białą.
Ja miałam T 2000 grubo mieloną i 720 ale można użyć też razowej miałkiej.
Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, potrzeba jednak czasu aby wyrósł.
Prosty chleb żytni.
- 120 g zakwasu żytniego
- 500 g wody
- 16 g soli
- 300 g mąki żytniej T 2000 grubo mielonej
- 200 g mąki żytniej T 720
- mąka do posypania wierzchu
- Do miski włożyłam zakwas, sól i wlałam wodę i dokładnie wymieszałam.
- Teraz wsypałam obie mąki i wymieszałam do połączenia składników.
- Foremkę 26 - 12 cm wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej ciasto.
- Wyrównałam wierzch i posypałam mąką żytnią jasną.
- Nakryłam foremkę folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na ok. 5 - 6 godzin, czasami dłużej.
- Ciasto ma wyrosnąć do wysokości foremki.
- Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut lub do suchego patyczka.
- Studziłam chleb na kratce.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy młyn nad Grabią w Nowych Kozubach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.