niedziela, 26 września 2021

Chleb błyskawiczny żytnio - orkiszowy

Jak napisane w nagłówku chleb jest błyskawiczny i warto ten przepis zachować aby w razie awarii w chlebaku czyt. braku chleba szybko upiec swój domowy pyszny chlebek.
Chleb na chrupiącą skórkę i mięsisty środek.
Polecam gorąco.
Chleb błyskawiczny.

Składniki:
  • 100 g mąki żytniej T 720
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 450 ml wody
  • 4 - 5 łyżek płatków owsianych
  • 15g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 1/4 łyżeczki miodu 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka ziaren dyni
  • 2 łyżki otrębów żytnich

Przygotowanie chleba:
  • Drożdże rozpuściłam w ciepłej - 40 C - wodzie.
  • Teraz dodałam płatki owsiane i miód, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut do napuszenia.
  • Przy pomocy robota wyrabiałam chleb i tak napuszone drożdże wymieszałam z solą, mąkami, ziarnami.
  • Wyrabiałam jakieś 10 - 15 minut aż ciasto było elastyczne i sprężyste. 
  • Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam ciasto do foremki, wyrównałam wierzch.
  • Odstawiłam na 15 minut do napuszenia.
  • Piekłam chleb w piekarniku nagrzanym do 230 C z opcją grzania z termoobiegiem przez 15 minut, po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam przez 40 minut.
  • Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Pąk makowy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger