My ją uwielbiamy i jadamy często a dziś przedstawię wersję Ani Starmach.
Danie jest sycące i przepyszne, polecam każdemu.
Meksyk na talerzu!
Składniki:- 500 g mielonej wołowiny
- 500 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów
- 200 ml wody
- 1 puszka czerwonej fasoli - 400 g
- 1 puszka kukurydzy - 200 g
- 1cebula
- 1 duża szczypta: chili, pieprzu cayenne, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano, kminu rzymskiego
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól morska
- pieprz czarny
- tortille do podania
- Cebulę i czosnek posiekałam i podsmażyłam na oliwie.
- Po ok. 2 minutach smażenia dodałam chili. pieprz cayenne, słodką paprykę, ostrą paprykę, oregano i kmin rzymski, wymieszałam.
- Na patelnię włożyłam teraz mięso mielone i smażyłam rozdrabniając łyżką do momentu aż zmieniło kolor.
- Dodałam passatę pomidorową i szklankę wody, zagotowałam.
- Paprykę pokroiłam w dużą kostkę, dodałam do garnka.
- Gotowałam potrawę ok. 30 minut.
- Po tym czasie dodałam osączoną fasolę i kukurydzę i gotowałam jeszcze 10 minut.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Tortillę pokroiłam w trójkąty i podpiekłam na suchej patelni, podałam do dania.
Przepis Ania Starmach.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Dubinach woj. podlaskie |
2 komentarze
Uwielbiam to danie, idealne na jesienne dni!
OdpowiedzUsuńTo prawda, rozgrzewa i odżywia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.