Będąc na Bałkanach jedliśmy różne postacie tego dania.
Burek to rodzaj placka z ciasta filo lub yufka, wypełnionego nadzieniem z mięsa mielonego, białego sera, ziół lub szpinakiem. Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur, oznaczającego, zawijać, zakręcać.
Danie to jednak rozpierzchło się na kuchnie innych narodów wraz z emigrującymi ludźmi i teraz zajadamy je w różnych zakątkach naszego globu.
Burek można zwijać w ślimaka lub zrobić ciasto w zwykłej blaszce prostokątnej a potem pokroić na kwadraty.
Zapraszam na łatwe i pyszne danie.
Burek bałkański.
Składniki:
- 3 płaty ciasta yufka 33 x 40 cm
- olej do smarowania ciasta
- 450 g mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżka oleju
- po 3 gałązki świeżych ziół: estragonu, oregano, majeranku, mięty polej, koperku, tymianku
- 4 łyżki posiekanego szczypioru
- 1 łyżka pasty czosnkowej Makalo
- 1 dymka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu Habanero
- sól morska
- Mięso podsmażyłam na oleju razem z posiekaną dymką i posiekanym czosnkiem, tak aby powstały małe grudki.
- Doprawiłam solą, sosem Habanerao i pastą czosnkową.
- Umyłam, osuszyłam i posiekałam wszystkie zioła, dodałam do przestudzonego mięsa.
- Pierwszy płat ciasta rozłożyłam na blacie, posmarowałam olejem.
- Na połowie ciasta rozsmarowałam 1/3 mieszanki z ziołami.
- Zaczęłam zwijać w rulon, jeśli przypadkiem ciasto się przerwie to nic nie szkodzi, zwijamy dalej.
- Z rulonu zrobiłam ślimaka a potem dołączałam do niego tak samo zrobione kolejne dwa blaty ciasta.
- Posmarowałam z wierzchu ślimaka olejem.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut lub do zarumienienia ciasta.
- Odrywamy kawałki i zajadamy z Ajvarem np.
Przepis kuchni bałkańskiej autorski.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.