piątek, 24 września 2021

Burek z ziołami

Będąc na Bałkanach jedliśmy różne postacie tego dania.
Burek to rodzaj placka z ciasta filo lub yufka, wypełnionego nadzieniem z mięsa mielonego, białego sera, ziół lub szpinakiem. 
Nazwa pochodzi od tureckiego czasownika bur, oznaczającego, zawijać, zakręcać.
Danie to jednak rozpierzchło się na kuchnie innych narodów wraz z emigrującymi ludźmi i teraz zajadamy je w różnych zakątkach naszego globu.
Burek można zwijać w ślimaka lub zrobić ciasto w zwykłej blaszce prostokątnej a potem pokroić na kwadraty.
Zapraszam na łatwe i pyszne danie.
Burek bałkański.


Składniki:
  • 3 płaty ciasta yufka 33 x 40 cm
  • olej do smarowania ciasta
  • 450 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżka oleju
  • po 3 gałązki świeżych ziół: estragonu, oregano, majeranku, mięty polej, koperku, tymianku
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru
  • 1 łyżka pasty czosnkowej Makalo
  • 1 dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu Habanero
  • sól morska

Przygotowanie dania:
  • Mięso podsmażyłam na oleju razem z posiekaną dymką i posiekanym czosnkiem, tak aby powstały małe grudki.
  • Doprawiłam solą, sosem Habanerao i pastą czosnkową.
  • Umyłam, osuszyłam i posiekałam wszystkie zioła, dodałam do przestudzonego mięsa.
  • Pierwszy płat ciasta rozłożyłam na blacie, posmarowałam olejem.
  • Na połowie ciasta rozsmarowałam 1/3 mieszanki z ziołami.
  • Zaczęłam zwijać w rulon, jeśli przypadkiem ciasto się przerwie to nic nie szkodzi, zwijamy dalej.
  • Z rulonu zrobiłam ślimaka a potem dołączałam do niego tak samo zrobione kolejne dwa blaty ciasta.
  • Posmarowałam z wierzchu ślimaka olejem.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut lub do zarumienienia ciasta.
  • Odrywamy kawałki i zajadamy z Ajvarem np.

Smacznego.
Przepis kuchni bałkańskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwietne bukiety

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger