wtorek, 31 sierpnia 2021

Zupa curry z krewetkami

Bardzo słoneczna, aromatyczna zupa na talerzu, która polecam gorąco.
Zasmakuje każdemu i polecam spróbować nawet tym którzy nie przepadają za krewetkami.
Miło powinni się zaskoczyć.
Zupa z krewetkami.

Składniki:
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 500 ml wody
  • 2 białe papryki
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 - 8 liści limonki kafir
  • sól morska
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 450 g surowych krewetek
  • 150 g makaronu ryżowe wstążki
  • sok z limonki do smaku
  • natka kolendry do posypania zupy

Przygotowanie zupy:
  • Obrałam krewetki z pancerzyków i wyjęłam jelitko nacinając na grzebie krewetki.
  • Paprykę pokroiłam w paseczki.
  • Trawę cytrynową stłukłam trzonkiem noża aby uwolnić aromat.
  • Na oleju ryzowym podsmażyłam trawę, liście kafiru, przeciśnięty czosnek i paste curry - 2 minutki.
  • Zalałam całość wodą, zagotowałam.
  • Dodałam mleczko kokosowe, paprykę i gotowałam 5 minut.
  • Na koniec wrzuciłam krewetki i gotowałam jeszcze 5 minut.
  • Doprawiłam solą i sokiem z limonki.
  • Makaron zalałam osoloną, wrzącą wodą, nakryłam garnek i odczekałam 5 minut.
  • Po tym czasie odcedziłam makaron i nałożyłam na talerze, zalałam zupą, posypałam listkami kolendry.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Kikolskie woj. kujawsko - pomorskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger