Bardzo słoneczna, aromatyczna zupa na talerzu, która polecam gorąco.
Zasmakuje każdemu i polecam spróbować nawet tym którzy nie przepadają za krewetkami.
Miło powinni się zaskoczyć.
Zupa z krewetkami.
- 400 ml mleczka kokosowego
- 500 ml wody
- 2 białe papryki
- 1 trawa cytrynowa
- 1 ząbek czosnku
- 6 - 8 liści limonki kafir
- sól morska
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 450 g surowych krewetek
- 150 g makaronu ryżowe wstążki
- sok z limonki do smaku
- natka kolendry do posypania zupy
- Obrałam krewetki z pancerzyków i wyjęłam jelitko nacinając na grzebie krewetki.
- Paprykę pokroiłam w paseczki.
- Trawę cytrynową stłukłam trzonkiem noża aby uwolnić aromat.
- Na oleju ryzowym podsmażyłam trawę, liście kafiru, przeciśnięty czosnek i paste curry - 2 minutki.
- Zalałam całość wodą, zagotowałam.
- Dodałam mleczko kokosowe, paprykę i gotowałam 5 minut.
- Na koniec wrzuciłam krewetki i gotowałam jeszcze 5 minut.
- Doprawiłam solą i sokiem z limonki.
- Makaron zalałam osoloną, wrzącą wodą, nakryłam garnek i odczekałam 5 minut.
- Po tym czasie odcedziłam makaron i nałożyłam na talerze, zalałam zupą, posypałam listkami kolendry.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Kikolskie woj. kujawsko - pomorskie |
2 komentarze
Mistrzowska zupa <3!
OdpowiedzUsuńSmakuje wybornie a wygląda przesmacznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.