Czy lubicie takie zapiekanki zrobione samemu w zaciszu kuchennym? czy wolicie te z budki?
Dla mnie zawsze i wszędzie te domowe są znacznie smaczniejsze, zdrowsze a do tego dodajecie co lubicie i znacie.
Polecam zatem te domowe zapiekanki, na pysznych bagietkach.
Boczniaki w zapiekankach.
- 500 g boczniaków
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- ok. 50 g serka topionego bio
- ok. 100 g sera Limburger
- ulubione bagietki
- listki bazylii
- Bagietki przekroiłam na połówki wzdłuż i posmarowałam je serkiem topionym.
- Boczniaki pokroiłam w paski wzdłuż blaszek i ułożyłam na gorącym maśle.
- Podsmażałam wcale nie mieszając aż stały się rumiane i chrupiące, zdjęłam, ułożyłam na ręczniku papierowym.
- Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na maśle aż się skarmelizowała.
- Ułożyłam na bagietce cebulkę, boczniaki.
- Limburgera pokroiłam w paski i ułożyłam je na bagietkach.
- Zapiekałam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- Posypałam listkami bazylii.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Słonecznikowe pole |
2 komentarze
Nigdy nie jadłam boczniaków w takim wydaniu! Chętnie spróbuję! :)
OdpowiedzUsuńBędzie smakowało na pewno.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.