niedziela, 15 sierpnia 2021

Zapiekanki z boczniakami

Czy lubicie takie zapiekanki zrobione samemu w zaciszu kuchennym? czy wolicie te z budki?
Dla mnie zawsze i wszędzie te domowe są znacznie smaczniejsze, zdrowsze a do tego dodajecie co lubicie i znacie.
Polecam zatem te domowe zapiekanki, na pysznych bagietkach.
Boczniaki w zapiekankach.

Składniki:
  • 500 g boczniaków
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ok. 50 g serka topionego bio
  • ok. 100 g sera Limburger
  • ulubione bagietki
  • listki bazylii

Przygotowanie zapiekanek:
  • Bagietki przekroiłam na połówki wzdłuż i posmarowałam je serkiem topionym.
  • Boczniaki pokroiłam w paski wzdłuż blaszek i ułożyłam na gorącym maśle.
  • Podsmażałam wcale nie mieszając aż stały się rumiane i chrupiące, zdjęłam, ułożyłam na ręczniku papierowym.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na maśle aż się skarmelizowała.
  • Ułożyłam na bagietce cebulkę, boczniaki.
  • Limburgera pokroiłam w paski i ułożyłam je na bagietkach.
  • Zapiekałam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Posypałam listkami bazylii.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Słonecznikowe pole

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger