Tym razem trochę ochłody dla ciała i duszy.
Może i dietetycznie nie będzie ale pysznie na pewno, zapewniam.
Czyli robimy lody w domu? a tort lodowy?
Będą tutaj używane jaja, dlatego muszą być świeże i sparzone wrzątkiem.
Domowy tort lodowy z morelami.
- 9 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka kakao
- 50 g czekolady gorzkiej
- 250 g moreli
- 100 ml śmietanki 36 %
- 6 jajek
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 50 g orzechów włoskich
- Trochę roboty będzie ale zapewniam tort jest tego wart.
- Jaja wrzuciłam na sito i na 3 sekundy zanurzyłam we wrzącej wodzie.
- 3 żółtka utarłam z 3 łyżkami cukru i kakao w kąpieli wodnej na gładką piankę, taki kogel mogel.
- Potem dalej ucierając schładzałam aż masa zgęstniała.
- 3 białka ubiłam na puszystą pianę i połączyłam delikatnie z masą żółtkową.
- Czekoladę starłam na tarce i 3/4 wrzuciłam do masy.
- Reszta będzie do dekoracji.
- Keksówkę wyłożyłam folią spożywczą aby potem łatwiej można było wyjąć tort z foremki.
- Na dno wlałam masę kakaową i wstawiłam do zamrażarki na ok. 40 minut.
- Morele wypestowałam i pokroiłam w małe kawałki.
- Śmietankę ubiłam z 3 łyżkami cukru na gładki krem.
- Wrzuciłam owoce, przemieszałam i wylałam na warstwę kakaową.
- Wstawiłam do zamrażarki na kolejne 40 minut.
- Orzechy uprażyłam na suchej patelni, ostudziłam i posiekałam.
- Ostatnie 3 żółtka ucierałam w kąpieli wodnej z 3 łyżkami cukru na puszystą masę.
- Potem ucierałam dalej schładzając masę i dodałam kawę - proszek.
- Białka ubiłam na sztywną pianę i połączyłam delikatnie z masą kawową.
- Dodałam orzechy, wymieszałam i wylałam na warstwę śmietankową.
- Wstawiłam do zamrażarki na godzinę.
- Po tym czasie roladę wyjęłam z formy i posypałam resztą startej czekolady.
- Jeśli tort nie chce wyjść z formy wystarczy wstawić foremkę na kilka sekund do wrzącej wody.
Przepis z archiwum.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.