Przepis znalazłam na blogu u Małgosi, która zamieszkuje w Szwecji.
Jak autorka napisała wersji tego ciasta jest w Szwecji sporo, jednak cechą wspólną wszystkich jest to że wygląda jak niedopieczone.
Należy je dobrze schłodzić, co najmniej kilka godzin w lodówce i będzie przepyszne.
Cechą charakterystyczną kladdkaka jest to że w piekarniku rośnie jak szalone a potem szybko opada, ale nie mylcie ciasta z zakalcem, tak ma być, taka jego uroda.
Jest mega czekoladowe i podane z truskawkami jest znakomite.
Dziś moje urodziny to szaleję 😍
Szwedzkie ciasto z truskawkami.
- 150 g masła
- 100 g czekolady dobrej jakości mlecznej
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 90 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
- 50 ml zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- 200 g truskawek
- Do rondelka włożyłam masło, połamaną czekoladę i wsypałam kakao.
- Jak masa była podgrzana i płynna wlałam zaparzoną kawę i od razu mieszałam.
- Masa od razu zgęstnieje.
- Jaja ubiłam na puszystą masę z cukrem i ekstraktem z wanilii.
- Następnie do ubitych jaj wlałam masę czekoladową, dodałam sól i wymieszałam szpatułką.
- Dno foremki wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam masłem.
- Przelałam masę do foremki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 C z opcją grzania góra/dół.
- Piekłam ciasto 40 minut.
- Upieczone wystudziłam a potem wstawiłam na kilka godzin do lodówki.
- Na wystudzone ułożyłam umyte wcześniej truskawki i posypałam cukrem pudrem.
- Można podawać z bitą śmietaną albo z lodami.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Poznaniu woj. wielkopolskie |
2 komentarze
Wow! Wygląda rewelacyjnie!!! Koniecznie muszę przygotować!! :)
OdpowiedzUsuńNapisz potem czy smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.