Taka surówka jest pożywna, odżywcza, pachnie latem i zajada się z przyjemnością.
Można oczywiście zajadać ją jako dodatek do mięs czy serów.
Jest pyszna polecam.
Letnia surówka.
- 2 kalarepki
- 2 małe młode pory
- 1 gruszka
- sok z cytryny
Sos czosnkowy:
- 300 g jogurtu typu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta kminu rzymskiego
- 1 łyżka listków kolendry
- Kalarepę obrałam i pokroiłam w słupki.
- Pora umyłam dokładnie i tylko jasną część pokroiłam w słupki.
- Gruszkę obrałam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam w półplasterki.
- Ułożyłam wszystkie słupki na talerzu, skropiłam sokiem z cytryny.
- Jogurt przełożyłam do miski, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i kmin rzymski, wymieszałam.
- Posypałam listkami kolendry, wymieszałam.
- Można maczać słupki warzyw w sosie albo tak jak ja robię, nakładam sobie porcję warzyw na talerz, polewam sosem i zajadam ze smakiem.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Trześciance woj. podlaskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.