poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Surówka z kalarepy i gruszki

Teraz latem surówki to czasem jedyny posiłek jaki zjadam na obiad, jak nie mam ochoty na nic, albo jestem rozleniwiona słońcem.
Taka surówka jest pożywna, odżywcza, pachnie latem i zajada się z przyjemnością.
Można oczywiście zajadać ją jako dodatek do mięs czy serów.
Jest pyszna polecam.
Letnia surówka.

Składniki:
  • 2 kalarepki
  • 2 małe młode pory
  • 1 gruszka 
  • sok z cytryny
Sos czosnkowy:
  • 300 g jogurtu typu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta kminu rzymskiego
  • 1 łyżka listków kolendry

Przygotowanie surówki:
  • Kalarepę obrałam i pokroiłam w słupki.
  • Pora umyłam dokładnie i tylko jasną część pokroiłam w słupki.
  • Gruszkę obrałam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam w półplasterki.
  • Ułożyłam wszystkie słupki na talerzu, skropiłam sokiem z cytryny.
  • Jogurt przełożyłam do miski, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i kmin rzymski, wymieszałam.
  • Posypałam listkami kolendry, wymieszałam.
  • Można maczać słupki warzyw w sosie albo tak jak ja robię, nakładam sobie porcję warzyw na talerz, polewam sosem i zajadam ze smakiem.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Trześciance woj. podlaskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger