Przepis na tą przepyszną sałatkę pochodzi z bloga Marty Dymek Jadłonomia.
Takie nieoczywiste połączenie składników a jakże pyszne danie.
Jak się okazuje truskawki to wspaniały składnik wielu dań a nie tylko deserów.
Zapraszam zatem na cud sałatkę.
Sałatka z bobu i truskawek.
- 500 g bobu
- sól morska
- szczypta cukru
- 300 g truskawek
- 1/2 czerwonej cebuli lub 1 duża szalotka
- 1/2 kalarepy
- 100 g rukoli lub roszponki
- opcjonalnie uprażone płatki migdałowe lub słonecznik
- Bób ugotowałam w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie.
- Gotowałam 5 - 8 minut, odcedziłam, ostudziłam, obrałam.
- Kalarepę obrałam i pokroiłam w kosteczkę.
- Truskawki pokroiłam w ćwiartki wzdłuż.
- Cebulę pokroiłam w piórka.
- Uprażyłam na patelni pestki słonecznika, wystudziłam.
- Składniki sosu wymieszałam w słoiczku.
- Na talerzu ułożyłam rukolę, na niej resztę składników, przemieszałam.
- Polałam sosem i sałatka gotowa.
2 komentarze
ta sałatka wygląda rewelacyjnie!!
OdpowiedzUsuńA smakuje obłędnie, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.