To, oto risotto powstało według pomysłu Mateo Brunetti, włoskiego kucharza i jest przepyszne.
Niewiele tu składników ale smak i aromat powoduje że oczy jedzą, brzuch zajada i chce więcej.
Polecam zatem ryż z Mediolanu jak mówi Mateo.
Risotto allo zafferano.
- łyżeczka szafranu
- 100 ml ciepłej wody
- 320 g ryżu carnaroli lub arborio
- 125 g masła zimnego
- cebula biała
- 100 g parmezanu
- 50 g białego wina
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól morska
- pieprz
- oliwa
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- sól morska
- Najpierw obrałam marchewkę, seler i cebulę.
- Cebulę odymiłam nad palnikiem gazowym aby się zwęgliła z wierzchu.
- Marchew i selera pokroiłam w plastry, zalałam wodą, dodałam zwęgloną cebulę i ugotowałam bulion.
- Bulion nie może być tutaj za bardzo esencjonalny aby nie stłumić zapachu i smaku szafranu.
- Przecedziłam i doprawiłam solą do smaku.
- Bulion cały czas ma być wrzący do przygotowania risotta.
- Szafran włożyłam do miseczki, zalałam ciepłą wodą, odstawiłam na 15 minut.
- Parmezan starłam na tarce, cebulę pokroiłam w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę aż się zeszkliła.
- Wtedy dodałam ryż i smażyłam aż stał się szklisty.
- Wlałam na patelnię wino i ciągle mieszając pozwoliłam mu odparować.
- Teraz chochla po chochli dodawałam bulion, ciągle mieszając.
- Następną łyżkę wlewałam dopiero jak pierwsza została wchłonięta przez ryż.
- Po wlaniu ostatniej porcji bulionu i wchłonięciu jej przez ryż dodałam namoczony szafran i dalej gotowałam.
- Teraz wsypałam kurkumę, dokładnie wymieszałam.
- Zdjęłam patelnię z ognia i dodałam w małych kawałkach masło, intensywnie mieszając aż się całe rozpuściło.
- Teraz dodałam 3/4 sera i znowu intensywnie mieszałam aż się cały rozpuścił.
- Przełożyłam na talerz i posypałam resztą parmezanu.
Przepis kuchni włoskiej wg Mateo Brunetti
"Podróże małe i duże"
Zabytkowe wiatraki w Lednogórze woj. wielkopolskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.