Niektórzy nie wiedzą jak je przyrządzić? i z góry mówią że nie lubią.
Dziś podaję zainspirowana blogiem Sio - smutki przepis na przepyszne placki właśnie z bakłażana.
Monika ma super pomysły, zajrzyjcie do niej.
Są rewelacyjne, można je zabrać do pojemnika i w pracy zajadać na śniadanie czy lunch.
Bakłażanowe placki.
Składniki: 4 porcje
- 2 niewielkie bakłażany
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 garści startej mozzarelli
- 6 jaj M
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 5 pełnych łyżek kukurydzy
- sól morska
- pieprz czarny
- olej do smażenia
- Bakłażany wraz ze skórką pokroiłam w drobną kostkę.
- Dodałam do nich drobno pokrojoną cebulę i zioła.
- Całość lekko posoliłam i wymieszałam.
- W drugiej misce wymieszałam jaja z solą, pieprzem i mąką na gładkie ciasto.
- Do ciasta dodałam starty na tarce ser mozzarella, wymieszałam.
- Potem połączyłam zawartość obu misek aż powstała gęsta masa.
- Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam po 2 - 3 łyżki na 1 placek, przycisnęłam do dna łyżką.
- Smażyłam 3 minuty z jednej strony, przewróciłam na drugą stronę i znowu smażyłam 3 minuty.
- Potem czynność powtórzyłam czyli każdy placek był dwa razy smażony z jednej strony po 3 minuty.
- Średni ogień.
- Osączyłam placki na ręczniku papierowym.
- Podałam z sosem sezamowym.
"Podróże małe i duże"
Wiosna w przyrodzie |
2 komentarze
Wyglądają świetnie ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, są pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.