niedziela, 1 sierpnia 2021

Placki z bakłażana

Bakłażany przez większość osób są traktowane trochę po macoszemu.
Niektórzy nie wiedzą jak je przyrządzić? i z góry mówią że nie lubią.
Dziś podaję zainspirowana blogiem Sio - smutki przepis na przepyszne placki właśnie z bakłażana.
Monika ma super pomysły, zajrzyjcie do niej.
Są rewelacyjne, można je zabrać do pojemnika i w pracy zajadać na śniadanie czy lunch.
Bakłażanowe placki.

Składniki: 4 porcje
  • 2 niewielkie bakłażany
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 garści startej mozzarelli 
  • 6 jaj M
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 5 pełnych łyżek kukurydzy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków:
  • Bakłażany wraz ze skórką pokroiłam w drobną kostkę.
  • Dodałam do nich drobno pokrojoną cebulę i zioła.
  • Całość lekko posoliłam i wymieszałam.
  • W drugiej misce wymieszałam jaja z solą, pieprzem i mąką na gładkie ciasto.
  • Do ciasta dodałam starty na tarce ser mozzarella, wymieszałam.
  • Potem połączyłam zawartość obu misek aż powstała gęsta masa.
  • Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam po 2 - 3 łyżki na 1 placek, przycisnęłam do dna łyżką.
  • Smażyłam 3 minuty z jednej strony, przewróciłam na drugą stronę i znowu smażyłam 3 minuty.
  • Potem czynność powtórzyłam czyli każdy placek był dwa razy smażony z jednej strony po 3 minuty.
  • Średni ogień.
  • Osączyłam placki na ręczniku papierowym.
  • Podałam z sosem sezamowym.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Wiosna w przyrodzie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger