Zapraszam na przepyszne naleśniki z dżemem truskawkowym z cynamonem i truskawkami świeżymi.
Naleśniki są delikatne i puszyste a dżem i truskawki dopełniają całości.
Na śniadanie idealne, jednak na deser to raj dla zmysłów przy kubku kawy czy herbaty.
Naleśniki z truskawkami.
Ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 3 jaja
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżka oleju
Do podania:
- dżem truskawkowy z cynamonem
- świeże truskawki
- Zmiksowałam mleko z jajami, solą i mąką na gładkie ciasto.
- Dodałam olej i ponownie wymieszałam.
- Odstawiłam miskę z ciastem na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
- Smażyłam naleśniki na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca w Augustowie woj. podlaskie |
2 komentarze
Dzem truskawkowy zamieniłam na malinowy, bo niestety nie miałam w domu. Podobnie ze świeżymi owocami, a i tak wyszło mega pysznie!! :)
OdpowiedzUsuńI super, ważne że smakowało. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.