Są pyszne, na dwa, trzy kęsy, idealne na przekąskę ale też pełny obiad.
Briwat, czyt. „breła”, to trójkąciki z ciasta filo, które wypełniane są różnymi nadzieniami - od migdałów, orzechów po mięso mielone.
Przepis na te cudne trójkąciki pochodzi z bloga Sylwii, Smaki Maroka...i nie tylko!
Pierożki z mięsem.
Składniki: 15 trójkątów
- 30 płatów ciasta filo
- 1000 g mięsa mielonego wołowego
- 1 duża czerwona cebula
- 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 1 opakowanie makaronu ryżowego vermicelli - 100 gr
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 i 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 kopiaste łyżeczki kminu rzymskiego
Przygotowanie briwats:
- Makaron przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedziłam, posiekałam.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam posiekaną cebulę, potem dodałam posiekane pomidory i paprykę, smażyłam do momentu aż pomidory się rozpadły a papryka stała miękka.
- Zsunęłam na bok patelni a tutaj wrzuciłam mięso i smażyłam przegarniając aż stało się małymi podsmażonymi kulkami.
- Wymieszałam razem z warzywami oraz resztą przypraw, smażyłam jeszcze 3 minuty.
- Odstawiłam do wystudzenia.
- Dwa płaty ciasta ułożyłam jeden na drugim, posmarowałam wodą, w oryginale roztopionym masłem i pokroiłam na paski 45 x 8 cm.
- Na końcu każdego paska układałam porcję mięsa.
- Założyłam ciasto na mięso aby powstał trójkąt.
- I potem składałam jak na zdjęciu niżej, aż do końca paska.
- Aby powstał trójkątny pakiecik.
- Gotowe trójkąty układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarowałam trójkąty olejem.
- Piekłam pierożki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół aż się pięknie zrumieniły.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Cielcach woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.