Z botwinki robiłam już wszystko, zupę, zasmażaną z kaszą, z ryżem, dodawałam ją do sałatek, robiłam gołąbki ale pesto jeszcze nie.
Czas to nadrobić i choć pesto nie jest za bardzo urodziwe to smakowo jest prawdziwą petardą.
Polecam robić póki botwina z listeczkami w ogródkach i na polach.
Makaron z pesto z botwinki.
Składniki:
Przygotowanie dania:- ok. 40 młodych listków botwinki
- 4 łyżki pinioli + 2 łyżki do posypania
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki startego drobno parmezanu lub innego twardego sera
- 200 g makaronu kolanka
- Na suchej patelni uprażyłam piniole, wystudziłam.
- Umyłam i osuszyłam listki botwinki.
- Posiekałam czosnek.
- Do misy malaksera włożyłam listki botwinki, 4 łyżki pinioli, dodałam sól, pieprz, czosnek, starty ser i zmiksowałam na gęstą papka.
- Teraz dodawałam powoli oliwę aby powstała pasta.
- Kolanka ugotowałam al'dente.
- Wymieszałam makaron z pesto i posypałam uprażonymi piniolami.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.