wtorek, 24 sierpnia 2021

Kolanka z pesto z liści botwinki i pinioli

Z botwinki robiłam już wszystko, zupę, zasmażaną z kaszą, z ryżem, dodawałam ją do sałatek, robiłam gołąbki ale pesto jeszcze nie.
Czas to nadrobić i choć pesto nie jest za bardzo urodziwe to smakowo jest prawdziwą petardą.
Polecam robić póki botwina z listeczkami w ogródkach i na polach.
Makaron z pesto z botwinki.
Składniki:
  • ok. 40 młodych listków botwinki
  • 4 łyżki pinioli + 2 łyżki do posypania
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki startego drobno parmezanu lub innego twardego sera
  • 200 g makaronu kolanka
Przygotowanie dania:
  • Na suchej patelni uprażyłam piniole, wystudziłam.
  • Umyłam i osuszyłam listki botwinki.
  • Posiekałam czosnek.
  • Do misy malaksera włożyłam listki botwinki, 4 łyżki pinioli, dodałam sól, pieprz, czosnek, starty ser i zmiksowałam na gęstą papka.
  • Teraz dodawałam powoli oliwę aby powstała pasta.
  • Kolanka ugotowałam al'dente.
  • Wymieszałam makaron z pesto i posypałam uprażonymi piniolami.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Łąka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger