Dziś są moje urodziny, 18 - te jak co roku 😏i dlatego częstujcie się pysznym sernikiem bez sera czyli jogurtowcem.
Użyłam tutaj do jego zrobienia gotowego kremu kokosowego - do nabycia w marketach, można zrobić samemu czyli zmielić kokos aż powstanie krem.
Pełna dowolność.
Pyszny deser do kawy podano.
Sernik urośnie znacznie a potem opadnie i w to zagłębienie należy nałożyć krem kokosowy, tak ma być.
Sernik z kremem kokosowym.
Składniki: tortownica 26 cm
- 400 g jogurtu naturalnego
- 400 g jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 5 jaj
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki szklanki oleju
- 2 budynie waniliowe bez cukru po 40 g
- szczypta proszku do pieczenia
- biszkopty do wyłożenia formy
Dodatkowo:
- 4 - 5 łyżek kremu kokosowego
- 10 - 15 truskawek
- cukier puder do posypania
- Żółtka oddzieliłam od białek.
- Białka ubiłam z 1/2 szklanki cukru na sztywną pianę.
- Żółtka utarłam na biały puch z resztą cukru.
- Dodałam cukier waniliowy, jogurty i wsypałam budynie, zmiksowałam na gładką masę.
- Uwaga! będzie rzadkie ale takie ma być.
- Potem wlałam ciągle miksując olej.
- Na koniec masę połączyłam z pianą z białek, delikatnie, szpatułką.
- Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia ale tylko dno, ułożyłam na dnie biszkopty.
- Wylałam masę do tortownicy, najpierw trochę aby przykryła biszkopty, poczekałam 2 minuty aby namiękły i wlałam resztę.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam jogurtowiec do całkowitego wystudzenia.
- Na wystudzonym wierzchu posmarowałam krem kokosowy i ułożyłam na nim truskawki, oprószyłam cukrem pudrem.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.