Pyszne śniadanie, pyszna przekąska, idealna kolacja.
Takim mianem określam dzisiejsze danie.
Kremowe jajo, chrupiące szparagi, pyszności na talerzu, zapraszam.
Hiszpańskie jaja.
Składniki: 4 porcje- 20 zielonych szparagów
- sól morska
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 150 g szynki serrano
- 2 małe kiełbasy chorizo
- 4 jaja
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- pieprz do smaku
- Szparagi pokroiłam na kawałki, zostawiając całe główki.
- Blanszowałam je 3 minuty w osolonej wodzie, odcedziłam.
- Paprykę po oczyszczeniu pokroiłam w drobną kostkę.
- Pokroiłam również drobno cebulę i czosnek a pomidory pokroiłam w kostkę.
- Szynkę i chorizo pokroiłam w kostkę i wysmażyłam na suchej patelni.
- Na drugiej patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam cebulę i czosnek, smażyłam minutę.
- Dodałam teraz pokrojone pomidory i dusiłam 10 minut.
- Piekarnik nagrzałam do temperatury 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Pomidory rozłożyłam do 4 niedużych foremek.
- Rozłożyłam szynkę z chorizo, pokrojoną paprykę oraz kawałki szparagów.
- Całość posoliłam, oprószyłam pieprzem, posypałam natką.
- W każdej foremce zrobiłam wgłębienie i wbiłam jajo, posoliłam.
- Zapiekałam 10 - 12 minut aż białko się ścięło.
- Zajadaliśmy gorące z bagietką.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
Źródło: książka "Tapas"
"Podróże małe i duże"
Wiatraki w Lednogórze woj. wielkopolskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.