sobota, 28 sierpnia 2021

Delikatne naleśniki maślankowe z warzywami

Naleśników na blogu masa, i na mące pszennej i bezglutenowej, na mleku, na wodzie, na napojach roślinnych ale maślankowych nie ma na pewno. 
Spieszę aby nadrobić ten nietakt bo naleśniki tak przyrządzone są przepyszne, delikatne, rozpływają się w ustach.
Warto się nimi zająć, zachęcam.
Naleśniki na maślance.

Składniki:
Ciasto: 2 placki średnica patelni 26 cm
  • 3 łyżki pełne mąki pszennej T 650
  • 1 jajo
  • 1 szklanka maślanki
  • sól ziołowa do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony
Dodatki:
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 3 młode buraczki
  • 3 buraczki razem z listkami botwiny
  • 100 g chorizo
  • 150 g - kulka mozzarelli
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta curry
  • olej do smażenia

Przygotowanie naleśników:
  • Do miski wlałam maślankę, dodałam jaja, zmiksowałam.
  • Teraz dodałam mąkę i sól i sporo białego pieprzu, dokładnie wymieszałam.
  • Wszystkie składniki farszu drobno posiekałam: dymkę wraz ze szczypiorem, buraczki wyszorowałam i również drobno posiekałam.
  • Teraz posiekałam także botwinę z buraczkami a chorizo pokroiłam w kosteczkę.
  • Ponieważ naleśniki będą dwa na każdą z patelni wlałam 2 łyżki oleju a jak się rozgrzał połowę masy na każdą patelnię.
  • Teraz posypałam równo ciasto buraczkami i botwiną.
  • Równomiernie po całym naleśniku.
  • Następnie rozsypałam chorizo i pokruszyłam ser mozzarella.
  • Posypałam solą, pieprzem i curry.
  • Smażyłam naleśnik pod przykryciem, na średnim ogniu 3 - 4 minuty.
  • Po czym złożyłam naleśnik na połowę i dosmażałam jeszcze po 2 minuty z każdej strony.
  • Każdy naleśnik po zdjęciu z patelni pokroiłam na 3 kawałki.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Rodzinka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger