Jeśli lubicie czekoladę to warto sobie je usmażyć bo są znakomite.
Dodatek jabłek sprawia że placki są pulchne i wilgotne, polecam.
Placki z jabłkami.
- 1 budyń śmietankowy w proszku 40 g
- 1 szklanka mleka
- 2 małe jabłka
- 2 jaja
- 15 kopiastych łyżek mąki orkiszowej jasnej T 630
- szczypta soli
- 1 pełna łyżka kakao
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do podana:
- Budyń rozprowadziłam w mleku.
- Dodałam jaja, sól, zmiksowałam.
- Dodałam mąkę, cukier, proszek do pieczenia a także kakao, zmiksowałam aby ciasto nie miało grudek.
- Jabłka starłam na tarce o grubych oczkach wraz ze skórką i dodałam do miski z masą, wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
- Osączałam je na ręczniku papierowym.
- Podałam z powidłami śliwkowymi.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew w Czyżach woj. podlaskie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.