Ciasto to popularne jest w kuchni bliskowschodniej, w kuchni tureckiej, serbskiej, bułgarskiej, bośniackiej.
Yufka jest idealna do słonych potraw, do pierożków, do nadziewania dowolnym farszem.
Zakupiłam ciasto w którymś z marketów i postanowiłam poeksperymentować i oto moja wersja pysznego deseru.
Rożki są chrupiące, lekko słodkie, z kremowym wnętrzem, polecam gorąco.
Deser z yufką.
- 4 płaty ciasta yufka
- 250 g sera ricotta
- 4 - 5 łyżek dżemu z cytryny
- 1 łyżka ksylitolu
- woda w spryskiwaczu
- mleko do posmarowania
- Ricottę wymieszałam z dżemem.
- On ma lekką goryczkę i dlatego dosłodziłam ksylitolem.
- Płat ciasta rozłożyłam na blacie, spryskałałam go wodą i przecięłam na 4 paski.
- Na końcu każdego ułożyłam porcje sera, nakryłam ciastem w trójkąt a potem zaginając ciasto zwinęłam w rożek do końca paska ciasta.
- I tak zrobiłam 16 rożków.
- Posmarowałam je mlekiem i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekłam rożki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut aż się zrumieniły.
Przepis: kuchnia bliskowschodnia, pomysł własny.
2 komentarze
Wyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńTak też smakują, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.