piątek, 13 sierpnia 2021

Chrupiące rożki z ricottą i dżemem

Yufka - to cieniutkie płaty ciasta, którego składnikami są mąka, woda oraz sól. 
Ciasto to popularne jest w kuchni bliskowschodniej, w kuchni tureckiej, serbskiej, bułgarskiej, bośniackiej. 
Yufka jest idealna do słonych potraw, do pierożków, do nadziewania dowolnym farszem.
Zakupiłam ciasto w którymś z marketów i postanowiłam poeksperymentować i oto moja wersja pysznego deseru.
Rożki są chrupiące, lekko słodkie, z kremowym wnętrzem, polecam gorąco.
Deser z yufką.

Składniki:
  • 4 płaty ciasta yufka
  • 250 g sera ricotta
  • 4 - 5 łyżek dżemu z cytryny
  • 1 łyżka ksylitolu
  • woda w spryskiwaczu
  • mleko do posmarowania

Przygotowanie rożków:
  • Ricottę wymieszałam z dżemem.
  • On ma lekką goryczkę i dlatego dosłodziłam ksylitolem.
  • Płat ciasta rozłożyłam na blacie, spryskałałam go wodą i przecięłam na 4 paski.
  • Na końcu każdego ułożyłam porcje sera, nakryłam ciastem w trójkąt a potem zaginając ciasto zwinęłam w rożek do końca paska ciasta.
  • I tak zrobiłam 16 rożków.
  • Posmarowałam je mlekiem i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekłam rożki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut aż się zrumieniły.
Smacznego.
Przepis: kuchnia bliskowschodnia, pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zawilce

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger