No to mamy pyszną salaterkę pysznej sałatki.
Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z jakiegoś czasopisma Biedronki i jest to pomysł Jakuba Kuronia.
Tak mi podpasowała że tylko zmieniałam ziarno bo komosy nie miałam i tak oto mam pyszną salaterkę pełna warzyw.
Polecam gorąco.
Sałatka warzywna z bobem i awokado.
- 100 g kamutu
- 500 g bobu
- awokado Hass
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 5 ogórków małosolnych
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
Dressing:
- 1 dojrzałe awokado Hass
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 limonki
- 1 pęczek kolendry
- 5 łyżek oliwy
- 1/4 szklanki wody
- sól morska
- pieprz czarny
- Awokado obrałam i wyjęłam pestkę, włożyłam do misy blendera.
- Dodałam posiekany czosnek, oliwę, posiekane pół pęczka kolendry oraz sok z limonki.
- Zmiksowałam wszystko na gładką pastę i dalej miksując dolewałam wodę aż sos stał się lejący i kremowy.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie sałatki:
- Kamut to taka starożytna pszenica, która ma pokłady dobroci w sobie.
- Namoczyłam dzień wcześniej na noc.
- Następnego dnia gotowałam 60 minut aż kamut zmiękł.
- Kaszę gryczaną zalałam 3/4 szklanki wody, posoliłam i gotowałam 15 minut, wyłączyłam ogień i pod przykryciem zostawiłam kaszę do przestudzenia.
- I kamut i kasza ma być wychłodzona.
- Bób ugotowałam w wodzie osolonej, ze szczyptą cukru.
- Odcedziłam, ostudziłam, obrałam.
- Pokroiłam w piórka cebulę.
- Awokado obrałam i pokroiłam w kostkę.
- Pomidorki pokroiłam na połówki, ćwiartki.
- Ogórka pokroiłam w plasterki.
- Wszystkie składniki wymieszałam w misce.
- Wyłożyłam na talerze, polałam sosem, posypałam resztą posiekanej kolendry.
Inspiracja Jakub Kuroń
"Podróże małe i duże"
Wiosenne łąki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.