Przepis pochodzi z książki "Kuchnie świata".
Jest to danie kuchni gruzińskiej i jest mega pyszne, polecam także sceptykom bakłażanowym.
Bakłażan w tym wykonaniu jest przepyszny, delikatny, kremowy.
Taka przekąska miła jest zawsze, my zajadamy jako obiad.
Bakłażany z nadzieniem.
- 3 duże bakłażany
- 1 cebula
- 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- po 3 gałązki kolendry, natki pietruszki, naci selera
- sól morska
- pieprz cayenne do smaku
- 1 granat
- Bakłażany umyłam, osuszyłam i przy pomocy mandoliny pokroiłam na cienkie plastry wzdłuż.
- Plastry posoliłam i ułożyłam na sicie, odstawiłam na 30 minut.
- Orzechy zmieliłam w młynku na drobno ale nie na pył.
- Dodałam do nich posiekane natki: selera i pietruszki a także posiekaną kolendrę, wymieszałam.
- Na łyżce oleju dusiłam posiekaną cebulę i czosnek, dodałam kurkumę, proszek kolendry, cayenne i sól do smaku.
- Dodałam przesmażoną cebulę do orzechów, dodałam ocet i wymieszałam.
- Jeśli masa jest za gęsta wystarczy dodać wody, ma mieć konsystencję pasty.
- Plastry bakłażana opłukałam pod bieżącą wodą, osuszyłam i smażyłam na rozgrzanym oleju.
- Musi go być dość dużo bo chłoną go jak gąbka.
- Zdjęłam bakłażany z patelni, osączyłam z nadmiaru oleju.
- Na każdym plastrze nakładałam porcje nadzienia i zwijałam w roladki.
- Układałam na talerzu a na koniec posypałam pestkami granatu.
Przepis kuchni gruzińskiej.
"Podróże małe i duże"
2 komentarze
chętnie spróbuję bakłażanów w tej wersji. :)
OdpowiedzUsuńPodejrzewam że będzie smakowało Lana.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.