wtorek, 17 sierpnia 2021

Bakłażany faszerowane orzechami

Przepis pochodzi z książki  "Kuchnie świata".
Jest to danie kuchni gruzińskiej i jest mega pyszne, polecam także sceptykom bakłażanowym.
Bakłażan w tym wykonaniu jest przepyszny, delikatny, kremowy.
Taka przekąska miła jest zawsze, my zajadamy jako obiad.
Bakłażany z nadzieniem.

Składniki:
  • 3 duże bakłażany
  • 1 cebula
  • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • po 3 gałązki kolendry, natki pietruszki, naci selera
  • sól morska
  • pieprz cayenne do smaku
  • 1 granat

Przygotowanie dania:
  • Bakłażany umyłam, osuszyłam i przy pomocy mandoliny pokroiłam na cienkie plastry wzdłuż.
  • Plastry posoliłam i ułożyłam na sicie, odstawiłam na 30 minut.
  • Orzechy zmieliłam w młynku na drobno ale nie na pył.
  • Dodałam do nich posiekane natki: selera i pietruszki a  także posiekaną kolendrę, wymieszałam.
  • Na łyżce oleju dusiłam posiekaną cebulę i czosnek, dodałam kurkumę, proszek kolendry, cayenne i sól do smaku.
  • Dodałam przesmażoną cebulę do orzechów, dodałam ocet i wymieszałam.
  • Jeśli masa jest za gęsta wystarczy dodać wody, ma mieć konsystencję pasty.
  • Plastry bakłażana opłukałam pod bieżącą wodą, osuszyłam i smażyłam na rozgrzanym oleju.
  • Musi go być dość dużo bo chłoną go jak gąbka.
  • Zdjęłam bakłażany z patelni, osączyłam z nadmiaru oleju.
  • Na każdym plastrze nakładałam porcje nadzienia i zwijałam w roladki.
  • Układałam na talerzu a na koniec posypałam pestkami granatu.

Smacznego.
Przepis kuchni gruzińskiej.
"Podróże małe i duże"
Trochę zimy dla ochłody

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger