Czym prędzej kupujcie pęczek botwinki i ugotujcie ten przysmak.
Zupa bardzo pożywna i pyszna, trochę jak barszcz ukraiński ale z botwiną.
Polecam gorąco.
Zupa z fasolą.
Składniki:- 1/2 dużego pęczka botwinki
- 2 marchewki
- 1/2 bulwy selera
- 2 łodygi selera naciowego z nacią
- nieduży por
- 2 korzenie pietruszki
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
- 1 puszka białej fasoli - 400 g
- 900 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki 30 %
- sól morska
- pieprz czarny
- Warzywa wyszorowałam i rozdrobniłam i tak: marchew pokroiłam w plastry, selera i pietruszki w półplastry, ćwierć plastry, pora w krążki, selera naciowego w krążki, nać też posiekałam.
- Botwinę wraz z buraczkami również posiekałam.
- Na maśle podsmażyłam wszystkie warzywa, wlałam bulion i gotowałam 15 minut.
- Potem dodałam osączoną fasolę, gotowałam 5 minut.
- Na koniec dodałam śmietankę i ponownie zagotowałam.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przepis własny.
2 komentarze
Kocham botwinkę! Moja ulubiona letnia zupa!
OdpowiedzUsuńTa jest wyjątkowa, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.