sobota, 31 lipca 2021

Zielona zupa z dymki z brokułem

Dostałam taką świeżą, młodą, pachnącą dymkę i żal było jej od razu nie przerobić.
Pomysł padł na zupę i powiem Wam że to jeden z lepszych pomysłów.
Zupa jest aromatyczna, delikatna a z brokułem smakuje idealnie, polecam.
Zielona zupa.

Składniki:
  • 1 duży pęczek dymki ze szczypiorem
  • 4 duże ziemniaki
  • garść szpinaku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
Do podania:
  • 1 mały brokuł
  • jogurt grecki
Przygotowanie zupy:
  • Umyłam i osączyłam szpinak, przesiekałam go ale nie za drobno.
  • Umyłam i pokroiłam drobno cebulkę a ziemniaki po obraniu pokroiłam w kostkę.
  • Na oliwie podsmażyłam dymkę, ziemniaki.
  • Smażyłam 3 minuty, dodałam szpinak, zalałam bulionem i zagotowałam.
  • Gotowałam 15 minut aż ziemniaki i cebula zmiękła.
  • Brokuła ugotowałam w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie al'dente, podzieliłam na różyczki.
  • Jak ziemniaki zmiękły zmiksowałam całość na gładki krem.
  • Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, wcisnęłam przez praskę czosnek.
  • Podałam z różyczkami brokuła i kleksem jogurtu greckiego.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Młyn nad Grabią w Brzeskach woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger