Pomysł padł na zupę i powiem Wam że to jeden z lepszych pomysłów.
Zupa jest aromatyczna, delikatna a z brokułem smakuje idealnie, polecam.
Zielona zupa.
- 1 duży pęczek dymki ze szczypiorem
- 4 duże ziemniaki
- garść szpinaku
- sól morska
- pieprz czarny
- 900 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy do smażenia
- 2 ząbki czosnku
Do podania:
- 1 mały brokuł
- jogurt grecki
- Umyłam i osączyłam szpinak, przesiekałam go ale nie za drobno.
- Umyłam i pokroiłam drobno cebulkę a ziemniaki po obraniu pokroiłam w kostkę.
- Na oliwie podsmażyłam dymkę, ziemniaki.
- Smażyłam 3 minuty, dodałam szpinak, zalałam bulionem i zagotowałam.
- Gotowałam 15 minut aż ziemniaki i cebula zmiękła.
- Brokuła ugotowałam w osolonej i lekko pocukrzonej wodzie al'dente, podzieliłam na różyczki.
- Jak ziemniaki zmiękły zmiksowałam całość na gładki krem.
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, wcisnęłam przez praskę czosnek.
- Podałam z różyczkami brokuła i kleksem jogurtu greckiego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Młyn nad Grabią w Brzeskach woj. łódzkie |
2 komentarze
Wygląda przepysznie <3!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.