Przepis na danie pochodzi z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku".
Nie byłam w posiadaniu atramentu z kalmarów, niemniej i bez niego danie jest pyszne i wyjątkowe.
Warto takie sobie zrobić koniecznie.
Miłośnicy owoców morza będą zachwyceni a pozostali niech próbują bo warto.
Makaron po włosku z kalmarami.
- 150 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 cebuli
- 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili
- 2 filety z sardeli w oliwie
- 100 g małych kalmarów
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki atramentu z kałamarnic - nie dodałam
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- Czosnek i cebulę pokroiłam w drobną kostkę.
- Chili pokriłam w paseczki.
- Makaron ugotowałam al'dente.
- Na patelni rozgrzałam oliwę i włożyłam na nią sardele i posiekane cebulę, czosnek i papryczkę.
- Smażyłam aż sardele się rozpadły.
- Teraz na patelnię wlałam wino i gotowałam aż sos stał się gęsty.
- Wrzuciłam na patelnię małe, umyte wcześniej kalmary.
- Dusiłam pod przykryciem 5 minut.
- Potem zdjęłam pokrywkę i chwilę jeszcze gotowałam aby sos zgęstniał.
- Wrzuciłam na patelnię ugotowany makaron i dokładnie wymieszałam.
- Posypałam lekko posiekaną natką pietruszki, wymieszałam.
- Przełożyłam na talerze.
Przepis kuchni włoskiej Jamie Oliver
"Podróże małe i duże"
Jesienny las |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.