Jak truskawki na straganach jeszcze są to zróbcie sobie taki pyszny serniczek.
Idealny będzie do kawy czy herbaty zielonej.
Pyszny deser na talerzu zagości w krótkim czasie, dlatego zachęcam do zrobienia.
Sernik z truskawkami.
Składniki: tortownica 23 cm
- 600 g serka homogenizowanego naturalnego
- 450 g twarogu półtłustego
- 1/2 szklanki ksylitolu
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki wody do żelatyny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- paczka biszkoptów okrągłych
- 1 łyżeczka inki
- 1/2 szklanki wrzątku do inki
- ok. 500 g truskawek
- gałązka mięty polej
- czarne kakao do posypania truskawek
- Truskawki umyłam, osuszyłam wyszypułkowałam.
- Połowę przekroiłam na połówki.
- Dobrze by było aby truskawki były jednakowej wielkości.
- Na dnie tortownicy zamknęłam papier do pieczenia, ułożyłam biszkopty.
- Inkę zalałam wrzątkiem, zaparzyłam i wystudziłam.
- Zimnym płynem polałam biszkopty.
- Twaróg zmiksowałam na gładki krem, dodałam do niego serek homogenizowany, ksylitol oraz cukier waniliowy i ponownie zmiksowałam aż ser stał się kremowy i puszysty.
- Żelatynę namoczyłam w pół szklanki wody.
- Potem podgrzałam lekko aby się rozpuściła.
- Miksując ser wlałam przestudzoną żelatynę aż połączyła się z masą serową.
- Wylałam kilka łyżek masy aby zakryła dno i wkoło tortownicy układałam truskawki przecięciem do rantu tortownicy, a truskawkę maczałam wcześniej od strony nieprzeciętej w czarnym kakao.
- Jak wszystkie truskawki wyłożyłam, wlałam resztę masy do tortownicy.
- Na wierzchu wcisnęłam w ser truskawki do dekoracji, posypałam listkami mięty polej i wstawiłam do lodówki minimum na 4 godziny.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Solina w Polańczyku woj. podkarpackie |
2 komentarze
Kurczę nie robiłam w tym roku tego sernika,
OdpowiedzUsuńTego? czyli wcześniej już zrobiłaś?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.