Latem takie desery często goszczą na naszych stołach.
Ochładzają trochę duszę i ciało jak za oknem upały.
Polecam zatem dziś pyszny, delikatny i zimny serniczek, będzie wszystkim smakował.
Sernik na zimno.
- 250 g ricotty
- 350 g jogurtu greckiego
- 250 g śmietany 30 %
- 1/2 szklanki cukru kokosowego
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- 150 g borówek
- 150 g truskawek
- 3 - 4 łyżki białej porzeczki
- 1 galaretka "Lemoniada"
- 350 ml wody do galaretki
- Galaretkę rozpuściłam w 350 ml wrzącej wody i pozostawiłam do wystudzenia.
- Ser, jogurt i śmietanę przelałam do miski i zmiksowałam na puszystą masę razem z cukrem kokosowym.
- Żelatynę namoczyłam w 1/3 szklanki wody aby napęczniała.
- Potem rozpuściłam ja podgrzewając ale nie doprowadzając do wrzenia.
- Przestudzoną żelatynę wlałam do masy serowej, wymieszałam.
- Na dnie tortownicy zapięłam papier do pieczenia.
- Na dno wylałam masę serową.
- Do masy powciskałam borówki i truskawki, porzeczki, wstawiłam do lodówki aby sernik stężał.
- Jak masa zastygła, tak gdzieś po 30 minutach wylałam na wierzch tężejącą galaretkę.
- Ponownie wstawiłam do lodówki na minimum 3 godziny.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kwietne łąki |
2 komentarze
Mniami, ale pyszności ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.