poniedziałek, 26 lipca 2021

Sernik na zimno z ricottą, borówkami i truskawkami

Latem takie desery często goszczą na naszych stołach.
Ochładzają trochę duszę i ciało jak za oknem upały.
Polecam zatem dziś pyszny, delikatny i zimny serniczek, będzie wszystkim smakował.
Sernik na zimno.

Składniki: tortownica 22 cm
  • 250 g ricotty
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 250 g śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • 150 g borówek
  • 150 g truskawek
  • 3 - 4 łyżki białej porzeczki
  • 1 galaretka "Lemoniada"
  • 350 ml wody do galaretki
Przygotowanie sernika:
  • Galaretkę rozpuściłam w 350 ml wrzącej wody i pozostawiłam do wystudzenia.
  • Ser, jogurt i śmietanę przelałam do miski i zmiksowałam na puszystą masę razem z cukrem kokosowym.
  • Żelatynę namoczyłam w 1/3 szklanki wody aby napęczniała.
  • Potem rozpuściłam ja podgrzewając ale nie doprowadzając do wrzenia.
  • Przestudzoną żelatynę wlałam do masy serowej, wymieszałam.
  • Na dnie tortownicy zapięłam papier do pieczenia.
  • Na dno wylałam masę serową.
  • Do masy powciskałam borówki i truskawki, porzeczki, wstawiłam do lodówki aby sernik stężał.
  • Jak masa zastygła, tak gdzieś po 30 minutach wylałam na wierzch tężejącą galaretkę.
  • Ponownie wstawiłam do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kwietne łąki

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger