czwartek, 29 lipca 2021

Rustykalna tarta z wiśniami

Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami.
To rustykalne galette z wiśniami to cud miód na talerzu i radość dla zmysłów.
Ciasto robi się szybko i szybko zniknie, zapewniam.
Zaczynamy wypiekanie? zapraszam.
Galette z wiśniami.

Składniki:
  • 150 g mąki orkiszowej razowej drobnomielonej
  • 50 g zmielonych migdałów ze skórką
  • 5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 - 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
  • 500 g wiśni wydrylowanych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
  • Mąkę, zmielone migdały, cukier, sól oraz zimne masło pokrojone na małe kawałeczki zmiksowałam przy użyciu malaksera na małe okruszki.
  • Teraz dodałam wodę i miksowałam aż ciasto połączyło się w kulę.
  • Ciasto można oczywiście zrobić ręcznie ale od czegóż są kuchenni pomocnicy?
  • Rozpłaszczyłam ciasto i wstawiłam do lodówki na godzinę.
  • Wiśnie wydrylowałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i cukrem, odstawiłam.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek średnicy ok. 30 cm bezpośrednio na papierze do pieczenia.
  • Przeniosłam papier na blaszkę.
  • Na środku placka wyłożyłam wiśnie, zostawiając brzeg ok. 5 cm.
  • Zawinęłam brzeg ciasta na owoce, lekko je dociskając do nich.
  • Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut.
  • Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Dwór w Ustkowie woj. łódzkie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger