Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami.
To rustykalne galette z wiśniami to cud miód na talerzu i radość dla zmysłów.
Ciasto robi się szybko i szybko zniknie, zapewniam.
Zaczynamy wypiekanie? zapraszam.
Galette z wiśniami.
- 150 g mąki orkiszowej razowej drobnomielonej
- 50 g zmielonych migdałów ze skórką
- 5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 - 2 łyżki zimnej wody
- 500 g wiśni wydrylowanych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 5 łyżek cukru trzcinowego nierafinowanego
- cukier puder do posypania
- Mąkę, zmielone migdały, cukier, sól oraz zimne masło pokrojone na małe kawałeczki zmiksowałam przy użyciu malaksera na małe okruszki.
- Teraz dodałam wodę i miksowałam aż ciasto połączyło się w kulę.
- Ciasto można oczywiście zrobić ręcznie ale od czegóż są kuchenni pomocnicy?
- Rozpłaszczyłam ciasto i wstawiłam do lodówki na godzinę.
- Wiśnie wydrylowałam i wymieszałam z mąką ziemniaczaną i cukrem, odstawiłam.
- Schłodzone ciasto rozwałkowałam na placek średnicy ok. 30 cm bezpośrednio na papierze do pieczenia.
- Przeniosłam papier na blaszkę.
- Na środku placka wyłożyłam wiśnie, zostawiając brzeg ok. 5 cm.
- Zawinęłam brzeg ciasta na owoce, lekko je dociskając do nich.
- Piekłam placek w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut.
- Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
2 komentarze
Idealna do kawki ;)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 %, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.