Połączyłam owoc z warzywem i upiekłam tartę, taką rystykalną, która uda się każdemu.
Przecież nie ma nic trudnego w tym aby rozwałkować ciasto na placek a potem nałożyć farsz i zawinąć brzegi..
No to jak zachęciłam do jej zrobienia?
Wiejska tarta z owocami.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej T 650
- 30 g ksylitolu lub cukru
- szczypta soli
- 80 g masła
- 40 g smalcu
- 1 jajo
- ew. odrobina wody
Nadzienie:
- 200 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Do posmarowania:
- 1 jajo
- cukier trzcinowy
- Posiekałam na blacie mąkę z zimnym masłem i smalcem.
- Dodałam sól, ksylitol, możecie dodać ulubiony słodzik, jajo i zagniotłam szybko kruche ciasto.
- Jeśli jest bardzo zbite i nie chce połączyć się w kulę wystarczy dodać łyżkę wody, zagniecie się od razu.
- Truskawki pokroiłam na ćwiartki, rabarbar w plasterki, skropiłam sokiem z cytryny, wymieszałam z cukrem trzcinowym i odstawiłam na 10 minut.
- Wymieszałam je potem z mąką ziemniaczaną.
- Z ciasta uwałkowałam placek ok. 25 - 28 cm średnicy.
- Na środku ułożyłam owoce a brzegi zagięłam na owoce, lekko je dociskając.
- Ciasto posmarowałam roztrzepanym jajem i posypałam cukrem trzcinowym.
- Piekłam tartę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół.
- Studziłam na kratce.
Według pomysłu Piotra Kucharskiego.
"Podróże małe i duże"
Królowa lodu? |
2 komentarze
Interesująca tarta na słodko ;)
OdpowiedzUsuńJasne że na słodko, polecam gorąco.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.