poniedziałek, 5 lipca 2021

Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami

Uwielbiam rabarbar, uwielbiam truskawki, zresztą chyba wszyscy lubią truskawki, z rabarbarem bywa różnie.
Połączyłam owoc z warzywem i upiekłam tartę, taką rystykalną, która uda się każdemu.
Przecież nie ma nic trudnego w tym aby rozwałkować ciasto na placek a potem nałożyć farsz i zawinąć brzegi..
No to jak zachęciłam do jej zrobienia?
Wiejska tarta z owocami.


Składniki:
Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 30 g ksylitolu lub cukru
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 40 g smalcu
  • 1 jajo
  • ew. odrobina wody
Nadzienie:
  • 200 g rabarbaru
  • 200 g truskawek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Do posmarowania: 
  • 1 jajo
  • cukier trzcinowy


Przygotowanie ciasta:
  • Posiekałam na blacie mąkę z zimnym masłem i smalcem.
  • Dodałam sól, ksylitol, możecie dodać ulubiony słodzik, jajo i zagniotłam szybko kruche ciasto.
  • Jeśli jest bardzo zbite i nie chce połączyć się w kulę wystarczy dodać łyżkę wody, zagniecie się od razu.
  • Truskawki pokroiłam na ćwiartki, rabarbar w plasterki, skropiłam sokiem z cytryny, wymieszałam z cukrem trzcinowym i odstawiłam na 10 minut.
  • Wymieszałam je potem z mąką ziemniaczaną.
  • Z ciasta uwałkowałam placek ok. 25 - 28 cm średnicy.
  • Na środku ułożyłam owoce a brzegi zagięłam na owoce, lekko je dociskając.
  • Ciasto posmarowałam roztrzepanym jajem i posypałam cukrem trzcinowym.
  • Piekłam tartę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół.
  • Studziłam na kratce.


Smacznego.
Według pomysłu Piotra Kucharskiego.
"Podróże małe i duże"
Królowa lodu?

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger