Ciasto na oladuszki przygotowane jest na bazie: kefiru, śmietany czy maślanki.
Moje dzisiejsze oladuszki są na maślance.
Robiłam już na kefirze ale te są delikatniejsze, polecam.
Podałam swoje z dżemem z gorzkich pomarańczy i powidłami śliwkowymi.
Oladuszki na maślance.
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mąki pszennej T 650
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana
- dżem z gorzkich pomarańczy
- powidła śliwkowe
- Do misy malaksera wlałam maślankę, dodałam jajo, cukier, sól a także mąkę, proszek do pieczenia i zmiksowałam na gładkie ciasto.
- Odstawiłam miskę z ciastem na 15 minut aby odpoczęło.
- Małe porcje ciasta wylewałam na rozgrzany tłuszcz i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z dżemem z gorzkich pomarańczy i powidłami śliwkowymi.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.