Pyszne ravioli z botwinką to nie dość że ładne danie to jeszcze pyszne danie.
Pracy przy nich niewiele a potem cieszymy się przepysznym daniem.
Miłośnicy botwinki będą zachwyceni a innym polecam do spróbowania.
Ravioli z botwinką.
Ciasto:
- 2 jaja
- 2 szklani mąki pszennej T 650
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml ciepłej wody
Farsz:
- 2 pęczki botwinki
- 200 g sera feta
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- koperek do podania
- jogurt do podania
- Botwinkę umyłam, osuszyłam i drobno posiekałam.
- Czosnek drobniutko posiekałam i podsmażyłam na maśle klarowanym, dodałam posiekaną botwinkę.
- Jak botwinka zmiękła pozostawiłam ją do wystudzenia.
- Do botwiny wkruszyłam ser, wymieszałam dokładnie.
- Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
- Mąkę wymieszałam z jajem i wlewałam wodę, wyrobiłam elastyczne ciasto.
- Na koniec dodałam oliwę i jeszcze raz wyrobiłam.
- Odstawiłam przykryte na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
Przygotowanie ravioli:
- Ciasto rozwałkowałam na cienki placek.
- Na połowie nałożyłam porcje farszu i nakryłam drugą częścią, wykrawałam literatką pierożki.
- Ponownie wałkowałam pozostałe ciasto i nakładałam farsz aż do wykończenia ciasta.
- Ravioli gotowałam w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 8 minut.
- Podałam z jogurtem i posiekanym koperkiem.
Przepis kuchni włoskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Hortensje |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.