niedziela, 11 lipca 2021

Ravioli z botwinką i fetą

Pyszne ravioli z botwinką to nie dość że ładne danie to jeszcze pyszne danie.
Pracy przy nich niewiele a potem cieszymy się przepysznym daniem.
Miłośnicy botwinki będą zachwyceni a innym polecam do spróbowania.
Ravioli z botwinką.

Składniki:
Ciasto:
  • 2 jaja
  • 2 szklani mąki pszennej T 650
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml ciepłej wody
Farsz:
  • 2 pęczki botwinki
  • 200 g sera feta
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • koperek do podania
  • jogurt do podania

Przygotowanie farszu:
  • Botwinkę umyłam, osuszyłam i drobno posiekałam.
  • Czosnek drobniutko posiekałam i podsmażyłam na maśle klarowanym, dodałam posiekaną botwinkę.
  • Jak botwinka zmiękła pozostawiłam ją do wystudzenia.
  • Do botwiny wkruszyłam ser, wymieszałam dokładnie.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
  • Mąkę wymieszałam z jajem i wlewałam wodę, wyrobiłam elastyczne ciasto.
  • Na koniec dodałam oliwę i jeszcze raz wyrobiłam.
  • Odstawiłam przykryte na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
Przygotowanie ravioli:
  • Ciasto rozwałkowałam na cienki placek.
  • Na połowie nałożyłam porcje farszu i nakryłam drugą częścią, wykrawałam literatką pierożki.
  • Ponownie wałkowałam pozostałe ciasto i nakładałam farsz aż do wykończenia ciasta.
  • Ravioli gotowałam w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok. 8 minut.
  • Podałam z jogurtem i posiekanym koperkiem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Hortensje

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger