środa, 7 lipca 2021

Racuchy ryżowe

Dziś na śniadanie racuchy ryżowe, można je podać jako deser również. 
Ja uwielbiam takie śniadania i czasami takie serwujemy, polecam na lepszy początek dnia.
Smakują wybornie z dżemem, z truskawkami lub syropem daktylowym czy ryżowym.
Racuchy z ryżem.

Składniki:
  • 250 g suchego ryżu
  • 2 jaja
  • 50 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • 50 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Do podania:
  • dżem
  • truskawki

Przygotowanie racuszków:
  • Ugotowałam ryż na sypko w lekko osolonej wodzie.
  • Do ugotowanego dodałam mleko, wymieszałam, wystudziłam.
  • Teraz dodałam żółtka, ksylitol oraz ekstrakt waniliowy, wymieszałam.
  • Następnie dodałam mąkę, proszek do pieczenia i sól, ponownie wymieszałam.
  • Z białek ubiłam sztywną pianę i na trzy razy delikatnie wmieszałam w masę ryżową.
  • Małe porcje masy nakładałam na rozgrzany olej i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
  • Usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
  • Podałam z truskawkami i dżemem brzoskwiniowym.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ner w Małyniu woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger