Dziś na śniadanie racuchy ryżowe, można je podać jako deser również.
Ja uwielbiam takie śniadania i czasami takie serwujemy, polecam na lepszy początek dnia.
Smakują wybornie z dżemem, z truskawkami lub syropem daktylowym czy ryżowym.
Racuchy z ryżem.
- 250 g suchego ryżu
- 2 jaja
- 50 ml mleka
- 150 g mąki pszennej T 650
- 50 g ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- olej do smażenia
Do podania:
- dżem
- truskawki
- Ugotowałam ryż na sypko w lekko osolonej wodzie.
- Do ugotowanego dodałam mleko, wymieszałam, wystudziłam.
- Teraz dodałam żółtka, ksylitol oraz ekstrakt waniliowy, wymieszałam.
- Następnie dodałam mąkę, proszek do pieczenia i sól, ponownie wymieszałam.
- Z białek ubiłam sztywną pianę i na trzy razy delikatnie wmieszałam w masę ryżową.
- Małe porcje masy nakładałam na rozgrzany olej i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam z truskawkami i dżemem brzoskwiniowym.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Ner w Małyniu woj. łódzkie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.