Lubicie kuchnię meksykańską? dla mnie jest super.
To są moje smaki, Przemek też uwielbia.
Quesadilla jest daniem kuchni meksykańskiej.Jest to tortilla z mąki kukurydzianej z roztopionym serem.
Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera.
Dzisiaj moja wersja quesadilli, podałam je z guacamole.
Danie kuchni meksykańskiej.
- 1 pierś kurczaka
- 4 placki tortilli
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 puszka kukurydzy - 200 g
- 300 g tartego sera - najlepiej mozzarelli
- 2 łyżki oliwy
- szczypta oregano
- szczypta słodkiej papryki
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 dojrzałe awokado
- 1 szalotka
- sok z cytryny do smaku
- sól morska
- pieprz listki kolendry
- Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam, pokroiłam w kostkę.
- Mięso wymieszałam z solą, pieprzem, oregano i papryką, odstawiłam na 10 minut.
- Paprykę i cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oliwie.
- Smażyłam jakieś 5 minut.
- Zdjęłam warzywa z patelni a na patelnię włożyłam kurczaka.
- Smażyłam aż stał się miękki, jakieś 4 minuty.
- Starłam mozzarellę na tarce o grubych oczkach.
- Na blaszce do pieczenia ułożyłam dwa placki tortilli, nałożyłam na niego podsmażone warzywa, kurczaka, starty ser, kukurydzę.
- Nakryłam każdy placek drugim plackiem tortilli, docisnęłam.
- Placki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z funkcją grilla i podpiekałam jakieś 10 minut.
- Można to zrobić na patelni a potem przewrócić placki na drugą stronę.
- Awokado obrałam ze skórki i wyjęłam pestkę, zgniotłam widelcem.
- Skropiłam sokiem z cytryny, dodałam sól i pieprz oraz posiekaną drobniutko szalotkę.
- Wymieszałam dokładnie, posypałam listkami kolendry.
- Po upieczeniu placki przekroiłam na ćwiartki i podałam z guacamole.
Przepis kuchni meksykańskiej.
"Podróże małe i duże"
Makowe łąki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.