W Portugalii te małe bułeczki z owocami i kokosową kruszonką zwane są Chlebem Boga.
Portugalski Chleb Boga czyli Pao de deusz to raj dla podniebienia.
Polecam gorąco do wykorzystania przepisu.
Portugalski Chleb Boga.
Składniki: 9 sztuk
Ciasto:
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 60 g cukru trzcinowego
- 150 ml + 25 ml mleka
- 1 jajo
- 310 g mąki pszennej T 650
- skórka z 1/2 cytryny
- 50 g masła
Kokosowa pierzynka:
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 jaja
Dodatkowo:
- 1 jajko do smarowania bułek
- 1 laska rabarbaru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 100 g truskawek
- Drożdże roztarłam z łyżeczką cukru i 25 ml mleka letniego, dodałam jajo, wymieszałam a potem 60 g mąki i dokładnie wymieszałam.
- Pozostawiłam do napuszenia na 20 minut.
- Teraz dodałam do napuszonych drożdży resztę mleka w którym rozpuściłam masło i lekko przestudziłam, wymieszałam.
- Teraz dodałam cukier oraz mąkę, a także skórkę z cytryny i wyrobiłam miękkie i elastyczne ciasto.
- Pozostawiłam do wyrośnięcia na około 60 minut, powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, podzieliłam na 9 równych części i pozostawiłam przykryte ściereczką kawałki na 10 minut.
- Rabarbar umyłam , pokroiłam na kawałki i rozpróżyłam w garnuszku z cukrem pod przykryciem, wystudziłam.
- Każdy kawałek ciasta uformowałam w kulkę.
- Każdą kulę formowałam w placek, układałam łyżeczkę rabarbaru i truskawkę, zlepiałam brzegi i ponownie formowałam kulkę.
- Układałam bułeczki w formie 24 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jajo roztrzepałam i posmarowałam wierzch bułek.
- Wiórki wymieszałam z jajami i cukrem, będzie kruszonka i przylepiłam ją do bułek wcześniej posmarowanych jajem.
- Wyrośnięte bułki piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C przez 30 - 45 minut lub do momentu aż wbity w bułkę patyczek będzie suchy.
Smacznego.
Przepis kuchni portugalskiej.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne kwiaty |
2 komentarze
Uwielbiam kuchnię portugalską, ma w sobie bardzo wiele "leniwego", kolonialnego smaku, w którym łączy się wiele tradycji kulinarnych.
OdpowiedzUsuńCieszę się że przypadły portugalskie smakołyki do gustu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.