wtorek, 27 lipca 2021

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami jest pyszne, jest puszyste, jest kwaskowe, tą specyficzną kwaskowatościa wiśni.
My uwielbiamy takie ciasta.
Robi się je szybko, łatwo i każdy da radę je upiec.
Najlepsze są wiśnie świeże ale mrożone też będą znakomite.
Polecam do kawy, herbaty i czystka, z kubkiem czekolady też będzie znakomite. 
Ciasto z wiśniami.

Składniki: tortownica 23 cm
Ciasto:
  • 115 g masła
  • 190 g cukru trzcinowego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny 
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g kefiru lub maślanki
Składniki na warstwę wiśniową:
  • 350 g wiśni wydrylowanych
  • 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Wiśnie włożyłam do miski i wymieszałam z cukrem, skrobią ziemniaczaną i cynamonem, odstawiłam.
  • Masło utarłam z cukrem na białą, puszystą masę.
  • Teraz po kolei dodawałam jaja, ciągle ucierając.
  • Masa może wyglądać jakby się zwarzyła ale nie przeszkadza to w niczym.
  • Teraz dodałam ekstrakt, zmiksowałam.
  • Dodałam maślankę, wymieszałam i wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
  • Dno wysmarowałam masłem i wyłożyłam na nie wiśnie.
  • Na wiśnie wylałam utarte  ciasto.
  • Wyrównałam wierzch i piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wystudziłam w formie.
  • Przełożyłam na talerz tak aby wiśnie były na górze, posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Jesienne brzozy

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger