Odwrócone ciasto z wiśniami jest pyszne, jest puszyste, jest kwaskowe, tą specyficzną kwaskowatościa wiśni.
My uwielbiamy takie ciasta.
Robi się je szybko, łatwo i każdy da radę je upiec.
Najlepsze są wiśnie świeże ale mrożone też będą znakomite.
Polecam do kawy, herbaty i czystka, z kubkiem czekolady też będzie znakomite.
Ciasto z wiśniami.
Ciasto:
Przygotowanie ciasta:
- 115 g masła
- 190 g cukru trzcinowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
- 200 g mąki pszennej T 650
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g kefiru lub maślanki
- 350 g wiśni wydrylowanych
- 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Wiśnie włożyłam do miski i wymieszałam z cukrem, skrobią ziemniaczaną i cynamonem, odstawiłam.
- Masło utarłam z cukrem na białą, puszystą masę.
- Teraz po kolei dodawałam jaja, ciągle ucierając.
- Masa może wyglądać jakby się zwarzyła ale nie przeszkadza to w niczym.
- Teraz dodałam ekstrakt, zmiksowałam.
- Dodałam maślankę, wymieszałam i wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Dno wysmarowałam masłem i wyłożyłam na nie wiśnie.
- Na wiśnie wylałam utarte ciasto.
- Wyrównałam wierzch i piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wystudziłam w formie.
- Przełożyłam na talerz tak aby wiśnie były na górze, posypałam cukrem pudrem.
2 komentarze
Poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować, już robię kawkę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.