piątek, 16 lipca 2021

Makaron ze szpinakiem i fetą

Typowo letni, pyszny, lekki obiad.
Nie ma z nim dużo zachodu a efekt znakomity.
Zasmakuje każdemu: małemu i dużemu, polecam.
Pappardelle ze szpinakiem.

Składniki:
  • 250 g makaronu pappardelle
  • ok. 5 - 6 garści świeżych liści szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta - 200 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny do smaku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta tymianku
  • szczypta oregano
Przygotowanie makaronu:
  • Szpinak umyłam i osuszyłam, pokroiłam w paski.
  • Czosnek drobno posiekałam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam szpinak i smażyłam aż zmiękł.
  • Dodałam czosnek, smażyłam 30 sekund.
  • Teraz dodałam sól, pieprz, tymianek i oregano, wymieszałam.
  • Na koniec wkruszyłam połowę sera, wymieszałam aż zaczął się topić ale to już bez udziału ognia.
  • Makaron ugotowałam al'dente, dodałam do szpinaku, wymieszałam.
  • Wyłożyłam na talerze i posypałam resztą pokruszonej fety.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Dwór w Sędziejowicach woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger