Ależ mam "petardę" na talerzu.
Sałatka jest odżywcza, pożywna, zdrowa, cudna i mogłabym ją zajadać na śniadanie, obiad i kolację.
Użyłam tutaj przepysznej czarnej soczewicy beluga, która w zestawieniu z bobem, zieloną papryką i szparagami idealnie nie tylko wygląda ale i smakuje.
Polecam do wypróbowania.
Sałatka z belugą i bobem.
- 1 zielona papryka
- 1 biała papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 500 g bobu
- 1/2 szklanki suchej czarnej soczewicy - belugi
- sól morska
- pieprz czarny
- 500 g zielonych szparagów
- 1 łyżka masła klarowanego
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamico
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- 1/2 łyżki miodu
- Szparagom odłamałam zdrewniałe końcówki, odłożyłam, będą na bulion.
- Resztę podsmażyłam na maśle klarowanym ze szczyptą soli.
- Papryki pokroiłam w kostkę, wymieszałam z oliwą, przeciśniętym czosnkiem i szczyptą soli.
- Odstawiłam na godzinę aby papryki zmiękły.
- Bób ugotowałam w osolonej wodzie z odrobiną cukru, odcedziłam, wystudziłam, obrałam.
- Soczewicę ugotowałam w osolonej wodzie do miękkości z odrobiną soli, odcedziłam.
- Wszystkie warzywa wymieszałam w misce.
- Składniki na sos wymieszałam w słoiczku, wciskając czosnek przez praskę.
- Polałam sałatkę i wymieszałam.
- Zajadamy od razu.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zabytkowy Dworzec PKP w Przemyślu woj. podkarpackie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.