Jak lato i truskawki to knedle muszą być.
Tym razem knedle z ciasta twarogowego.
Są przepyszne, kremowe i te wielkie truskawy w środku a sosik z czerwonego agrestu kończy dzieło.
Zachwalam i uciekam bo nic nie zjem, zjedzą mi 😂
Polecam gorąco.
Knedle z truskawkami.
Knedle: ok. 20 sztuk
- 630 g sera twarogowego półtłustego
- 5 jaj
- szczypta soli
- 1 i 1/2 szklanki z czubkiem mąki pszennej bio T 550
- ok. 20 średnich truskawek
Sos z czerwonego agrestu:
- 500 g dojrzałego czerwonego agrestu
- 2 - 3 łyżki miodu
- Umyłam i osuszyłam truskawki, wyszypułkowałam.
- Zmiksowałam twaróg z jajami, solą na gładką pastę.
- Teraz dodawałam mąkę i zagniotłam ciasto.
- Z ciasta odrywałam kawałek wielkości orzecha włoskiego, zrobiłam z niego placuszek, na środku ułożyłam truskawkę i zawinęłam w ciasto.
- Zrobiłam kulkę i tak do wyczerpania ciasta i truskawek.
- Gotowałam knedle w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia 3 minuty.
- Agrest obrałam, umyłam i wrzuciłam do garnka.
- Pod przykryciem rozgotowałam agrest a potem gotowałam bez pokrywki aż sos zgęstniał.
- Dosłodziłam sos miodem.
- Knedle podałam na sosie z agrestu.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.